Vratnjanske kapije

U blizini Manastira Vratna , na planinskoj rečici, bistroj i pogodnoj za ribolov, nalaze se ogromna kamena vrata-kapije , koje je priroda nacinila “bez dleta i cekica”.

 

Prva kapija nosi ime Veliki prerast , druga Mali prerast , a treca Suvi prerast.

 

Ceo kompleks Vratne, selo , manastir i kapije,okružen je rekama i šumama i predstavlja jednu od najzanimljivijih turistickih destinacija Negotinske krajine.

Ovi “dragulji” su od Negotina udaljeni svega tridesetak kilometara.

vratnjanske-kapije1.jpg
vratnjanske-kapije2.jpg


Lepotu Vratnjanskih kapija upotpunjuju i srednjovekovni Manastir Vratna, kao i istoimeno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.

 

Prvakapija udaljena je oko 200 metara od srednjovekovnog manastira, a prvi detaljan opis ovog područja ostavio je Austrijanac Feliks Kanic, cuveni balkanolog i veliki prijatelj srpskog naroda. Ubrzo je tu stigao i naš geograf Vladimir Karić (1887) a potom i rodonačelnik savremene srpske geografije Jovan Cvijić (1885).

vratnjanske-kapije3.jpg


Profesori Geografskog fakulteta u Beogradu dr Dragutin Petrović i dr Dušan Gavrilović utvrdili su u međuvremenu da je Mali prerast dugačak 15 metara, širine 30 i da je visina njegovog otvora 34 a dubina svoda deset metara.

 

Veliki prerast, ili druga Vratnjanska kapja, ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a Suvi prerast ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara.

 

Ovaj treći je najmanje pristupačan i mlađi od prva dva. Istovremeno, on je i najlepši i najizazovniji za istraživace.

vratnjanske-kapije4.jpg

U blizini trećih kapija otkrivene su tri do sada neistražene pećine. Reč je o "pravim draguljima prirode". Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali utvrđeno je, kažu speleolozi, da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara, druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote. Treća pećina je izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.

©2016 TOON - Turistička organizacija opštine Negotin